Sağlık

Dr. Börta oruç tutmak isteyen diyabet hastalarını uyardı

Mehmet TOPRAK / HERKES DUYSUN

ADIYAMAN (İGFA) – Oruç tutmak isteyen hastaların oruç tutma durumunun hekimi ile beraber değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Acil Tıp ve Dahiliye Uzmanı Dr. Tayfun Börta, “Diyabet hastası oruç tutmak istiyorsa en az 1,5-2 ay öncesinden takipli olduğu hekime başvurmalı ve risk skalası belirlenmeli” dedi.

KRONİK HASTALIKLAR RİSK FAKTÖRÜ

Diyabet koması geçiren şeker hastalarının oruç tutmalarının tıbben uygun olmadığını kaydeden Dr. Tayfun Börta,”Ramazan ayında oruç tutmak İslam’ın 5 şartından biridir. Sağlıklı Müslümanların oruç tutması dini bir vecibedir. Dünyada yaklaşık 2 milyar Müslüman bulunmaktadır. Ramazan ayı hicri takvime göre olduğu için her yıl 10 gün daha erken başlamaktadır. Bu da oruçlu olunan sürenin yıl içinde değişiklik göstereceği anlamına gelmektedir. Yaza denk gelen Ramazanlarda aç kalınan süre 18-20 saate yakınken kışın 8-9 saat olabilmektedir. Özellikle uzun süre aç ve susuz kalınan oruçlarda kronik hastalığı bulunan hastalar ciddi problemlerle karşılaşabilmektedir” dedi.

Diyabet (şeker) hastalığı olan ve oruç tutmak isteyen bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Börta, şeker hastalarının önceden hazırlık yaparak ve doktoruna danışarak oruç tutması gerektiğini ifade etti.

Oruç tutma durumun muhakkak hekim ile beraber değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Börta şöyle konuştu:

Oruç tutmak isteyen diyabet (şeker) hastaları risk durumuna göre çok yüksek riskli, yüksek riskli, orta riskli ve düşük riskli olarak değerlendirilir. Hastalarımızı kolaylık olsun diye kategorize ettik. Çok yüksek riskli; Hamile diyabet hastaları, Tip 1 diyabet hastaları, diyalize giren diyabet hastaları, tekrarlayan hipoglisemi (ciddi şeker düşmesi) atakları geçiren hastalar, Diyabetik ketoasidoz (şeker koması) geçiren şeker hastalarının oruç tutması tıbben uygun değildir. Oruç tutmaları çok yüksek risklidir. Yüksek Risk; nefropati (böbrek tutulumu), retinopati (göz tutulumu), nöropati, insülin ve insülini arttıran ilaç (sulfonilüre) kullanan hastalar, ciddi sağlık sorunu olan hastalar ve 75 yaşından büyük olan hastaların oruç tutması tıbben uygun değildir. Tutmaları yüksek risklidir. Orta Risk; iki oral antidiyabetik (2 şeker hapı) ile HbA1C (3 aylık şeker ortalaması) kontrol altında olan hastalar gerekli düzenlemeler ile oruç tutabilir. Düşük Risk; yaşam tarzı (diyet, egzersiz) değişikliği ve tek oralantidiyabetik (tek şeker hapı) ile takip edilen hastalar oruç tutabilir.”

Başa dön tuşu
Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 - Tipobet Giriş casibom casibom jojobet Tarafbet Salt Likit -