Elimizi rahatlatan öngörü

Dünyanın derdi enflasyon ve ana kaynaklardan biri de petrol fiyatlarındaki artış. Ama dün ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin son tahminlerine göre, petrol fiyatlarının önümüzdeki birkaç ay içinde mevcut seviyelerine yakın bir yerde istikrar kazanması ve ardından gelecek yıl boyunca kademeli olarak düşmesi beklendiğine yönelik açıklama geldi. Brent vadeli fiyatlarının 2022 yılı sonuna kadar varil başına 70 doların altına düşeceği tahmin edilirken, bu da büyük ölçüde mevcut vadeli işlem fiyatları şeridine paralel olarak onları uzun vadeli enflasyona göre düzeltilmiş ortalamaya yakınlaştırıyor. EIA’da , küresel likit üretiminin Aralık 2021 ile Aralık 2022 arasında günde yaklaşık 2,5 milyon varil artacağını, tüketimin ise günde yalnızca 0,9 milyon varil artacağını tahmin ediyor. Bu gelişme ve beklentilere baktığımızda cari denge tarafında elimizi rahatlatabilecek bir gelişme olarak görüyoruz. ABD dolarındaki güçlenme devam ediyor. Geçtiğimiz gün açıklanan verilerin son otuz yılın en hızlı ABD enflasyonunu göstermesinin ardından Fed’in daha önceki faiz artırımlarına yönelik bahislerin ortasında Cuma günü majör emsalleri karşısında neredeyse beş ayın en iyi haftasına yönelen dolar endeksi, bu hafta yüzde 1.08’lik artışla 16 ayın en yüksek seviyesi olan 95.256’ya ulaştırken, Euro ise 16 ayın en düşük seviyesi olan 1.1439$’a geriledi. Oyun planı bir kez daha değişti. ABD tüketici fiyatlarında 30 yılın en hızlı yıllık artışı geniş tabanlı olarak göstermesi ile birlikte Fed’in fiyat baskılarının “geçici” olacağı yönündeki iddiaları sorgulandı ve politika yapıcıların faiz oranlarını önceden düşünülenden daha erken yükselteceği yönündeki spekülasyonları körükledi.Sonuç ise Piyasalar şimdi ilk faiz artışını Temmuz’a, bir diğerini Aralık’a kadar fiyatlandırıyor. Bugünün gündemine baktığımızda ABD’de; JOLTS iş ilanları verileriyle birlikte bir Michigan Üniversitesi anketinden enflasyon bekletilerini yakalamaya çalışacağız. Eoru bölgesinde ise Sanayii Üretim verisi ve Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane de bir panelde konuşması var. Yurtiçinde ise; Sanayi üretimi verisi ana gündem. Foreks Haber’in düzenlediği ankette yıllık artış beklentisi yüzde 10 seviyesinde bulunuyor. Tüketim eğilimini ise perakende satışlar ve ciro endekslerinden yakalamaya çalışacağız. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ni ise enflasyon ve kur beklentilerin ne kadar yukarı revize edildiğine odaklanacağız. Borsamız güçlü kalmaya yabancı ilgisi ile devam ediyor. 29 Ekim-5 Kasım haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar 274,4 milyon dolarlık hisse senedi alımı daha yaptılar. Geçtiğimiz günlerde de piyasamıza bayağı uzak kalmış yabancının BIST-30 hisselerinde oldukça iyi alım yaptığını da görmüştük.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler çoğunlukla yükselirken, Çin hisse senetleri yataya yakın geriledi.
SPK, yayımladığı haftalık bülteninde, Mia Teknoloji AŞ’nin hisse başı 15,80 liradan, Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 6,95 liradan, Mobiltel İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 1,60 liradan halka arz başvurusunu onayladı.
Kurul, Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları AŞ’nin 350 milyon lira bedelsiz sermaye artırımına onay verdi.
Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde, halka arz edilen payların piyasa değerinin 100.000.000 TL ve altında olması durumunda “Borsa’da Satış” yönteminin uygulanmasına karar verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, öncelikli gündemlerinde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili çalışma bulunmadığını duyurdu.
İstanbul’un bazı ilçelerinde 1 Eylül’den itibaren 2.5 TL’den satılmaya başlanan ekmek fiyatlarındaki yüzde 25’lik artış, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) dün akşamki meclis toplantısı sonrası resmileşti.
Kongre’ye sıfır emisyonlu araçlar için büyük vergi teşvikleri sağlanmasına yönelik tasarıyı geçirmesi için baskı yapmaya devam eden ABD Başkanı Biden, gelecek hafta General Motors’un elektrikli araç fabrikasını ziyaret edecek.
Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililer, Bloomberg’in konu hakkında bilgiye sahip kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen yıl bir hisse senedi endeks fonundaki hisselerini satmasının ikinci dönem için başkanlığa atanmasını engelleyeceğini düşünmüyorlar.
Biden, Ağustos ayında Senato ve geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen 1,2 trilyon dolarlık altyapı yatırım paketinin uygulanmasını denetlemek için bir yönetici atayacakAxios
Meksika Merkez Bankası(Banxico), faiz oranını beklendiği gibi 25 baz puan artırdı. Analistlerin beklentisi de faizin 25 baz puan artırılacağı yönündeydi.
The Times gazetesinin haberine göre İngiltere’nin Brexit Bakanı David Frost, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile yapacağı görüşmede İngiliz hükümetinin Kuzey İrlanda Protokolü üzerinde bir anlaşma için çabalarını yineleyeceğinin ve gelecek birkaç haftada bu konuda yoğun müzakerelere gireceğinin sinyalini verecek.
Çin’in 16 Temmuz’da uygulamaya koyduğu ulusal karbon emisyon ticareti sistemi üzerinden yapılan toplam işlem hacmi 1 milyar yuanı aştı.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı